Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017

 

 

Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017

 

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobylnicy przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  • tłuszcze (olej rzepakowy),

  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 674 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kobylnica. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 27,141 ton żywności;

  • 3703 paczek żywnościowych.

4. W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

Żywieniowe – 2 spotkania dla 26 uczestników

Kulinarne – 2 spotkania dla 22 uczestników

Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 12 uczestników.