Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobylnicy przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Kobylnica pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie luty 2020 – czerwiec 2020. Z uwagi na występowanie na terenie kraju wirusa CIVID-19 wydawanie produktów żywnościowych odbywało się zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem, oraz z zachowaniem zaleconych środków bezpieczeństwa sanitarnego, w związku z czym Program został pomyślnie zrealizowany. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym). - Pomoc żywnościowa trafiła do 587 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kobylnica. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 24,03701 ton żywności;
• 2513 paczek żywnościowych. - W ramach Podprogramu 2019 osoby korzystające z pomocy żywnościowej uczestniczyły również w warsztatach edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.