Podsumowanie realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023

kolorowe loga fundatorów banków żywności

Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobylnicy przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023. współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Celem Programu było przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.
Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących odbywała się w okresie od lipca do listopada 2024 roku.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze, takie jak groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, makaron jajeczny świderki, mąkę pszenną, kaszę jęczmienną, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawę zbożową rozpuszczalną, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynkę wieprzową mieloną, szynkę drobiową, pasztet wieprzowy, szprot w oleju, cukier biały, olej rzepakowy i fasolkę po bretońsku.
Pomoc żywnościowa trafiła do 527 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
Wydano 16,530 ton żywności, 2000 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2023 osoby korzystające z pomocy żywnościowej uczestniczyły również w cyklu warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.

 


Drukuj