Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020
- Ośrodek Pomocy Społecznej w Kobylnicy przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Kobylnica pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie luty 2021 – październik 2021. Z uwagi na występowanie na terenie kraju wirusa CIVID-19 wydawanie produktów żywnościowych odbywało się zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem, oraz z zachowaniem zaleconych środków bezpieczeństwa sanitarnego, w związku z czym Program został pomyślnie zrealizowany. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
• skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, płatki owsiane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa i wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (fasolka po bretońsku)
• kawa zbożowa rozpuszczalna - Pomoc żywnościowa trafiła do 607 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kobylnica. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 26,900 ton żywności;
• 3000 paczek żywnościowych. - W ramach Podprogramu 2020 osoby korzystające z pomocy żywnościowej uczestniczyły również w warsztatach edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.